Kuinka kasvattaa munakoisoa ulkona. Kuinka kasvattaa munakoison taimia kotona. Parhaat munakoisolajikkeet avoimeen maahan

Toinen nighthade -perheen edustaja on vihannes, joka tuli eurooppalaisille 1600 -luvulla ja 1700 -luvulla Intiasta ja sai laajan suosion ruoanlaitossa, on munakoiso. Nykyään harjoitetaan tuhansia reseptejä erilaisille suolakurkkuille, patoille ja kaviaarille, joiden perusta on täynnä vitamiineja ja täysin ravitsevia sinisiä. Tätä kasvia pidetään myös suosituna kesän asukkaiden keskuudessa, jotka haluavat sadon omasta puutarhastaan. Mitä sinun on tiedettävä saadaksesi korkealaatuisia munakoisohedelmiä puutarhasta, kuinka valita oikeat siemenet ja kasvavat taimet, mitä lajikkeita suosia, sekä puutarhan sadon hoidon erityispiirteistä, jatka lukemista.

Sisällysluettelo:

Mitä munakoisolajeja pitää antaa etusijalle

Kysymys munakoisojen kasvattamisesta kotona huolestuttaa melkein jokaista aloittelevaa puutarhuria, koska tämän kasvin viljelyyn liittyy tiettyjä vivahteita, jotka liittyvät ensisijaisesti ilmasto -olosuhteisiin. Esimerkiksi jos omistaja asuu eteläisellä alueella, jossa pakkaset väistyvät aikaisemmin kuin muut alueet ja vallitsee lämmin sää, hän voi kiinnittää huomiota siementen valintaan varhaisen kypsymisen luokasta. On parasta ostaa hybridejä, jotka on suunniteltu vähemmän lieviin olosuhteisiin ja kestävät epäsuotuisia massoja. Niiden joukossa on syytä huomata seuraavat nimet:

  • Pähkinänsärkijä F1;
  • Giselle F1;
  • Herkkä F1;
  • Hippo F1.

Siemenmateriaalia Diamondia pidetään käytännössä hyvin testattuna, ja sitä kutsutaan usein puutarhanhoidon veteraaniksi. Se on suunniteltu tavallisimpien saviasuntojen tuottoon. Tämä on vähän kasvava lajike, joka voidaan istuttaa paitsi ulkona myös erillisiin astioihin. Koska pensaat voidaan istuttaa lähelle toisiaan, satotaso kasvaa merkittävästi. Siksi tätä lajiketta kutsutaan usein ennätyksen haltijaksi. Varhain kypsyvät sadot alkavat tuottaa hedelmää jo sadan päivän iässä, mutta myöhäiset lajit antavat tuloksia yli 150 päivän kuluttua, mutta ne pysyvät hyvin eivätkä ole millään tavalla huonompia kuin edeltäjänsä. Lue taulukosta lisätietoja parhaista puolivälin ja myöhäislajikkeista avoimelle maalle.

Parhaat välikauden ja myöhään siniset lajikkeet avoimeen maahan
Yllätys Tälle lajikkeelle on ominaista perinteinen tumman violetti sävy, joka yhdessä muiden lajikkeiden kanssa ei eroa korkeasta hedelmällisyydestä. Kuitenkin sadonkorjuussa 120 itämisen jälkeen on erinomainen maku ja kilpailukykyinen esitys..
Merimies Lajin erottuva piirre on alkuperäinen kirkas lila väri, jossa on valkoisia raitoja. Tämä lajike alkaa kantaa hedelmää 115 päivän kuluttua ja antaa melko suuria päärynänmuotoisia hedelmiä. Yhden yksikön paino on keskimäärin 200-400 grammaa ja pituus 15-18 cm.
Marsipaani Asiantuntijat erottavat tämän lajikkeen kesken kauden sen maun vuoksi. Tällaisten hedelmien massa on mehukas ja pehmeä, ne voidaan poistaa onnistuneesti jopa pohjoisella alueella. Kypsyy 120-125 päivässä.
Mishutka Tämä lajike on erittäin arvostettu ruoanlaitossa, johon liittyy tällainen symbolinen tarjouksen nimi. Oikealla hoidolla kulttuuri on runsaasti hedelmiä. Kasvukausi on 135-145 päivää. Tuotteessa ei ole katkeruutta, ominaisuus on violetti-musta väri.
Musta komea Erottuva piirre on vastustuskyky äkillisille lämpötilan muutoksille ja kylmille massoille. Hedelmät ovat suuria, usein yksikön paino on 900 g. Kasvin massa on tiheää ja pehmeää, sitä käytetään aktiivisesti ruoanlaitossa.
Naudan otsa Paksut, pitkät hedelmät, jotka painavat noin 800 g, tuovat tämän lajikkeen omistajille. Hedelmät ovat erinomaisia ​​jalostukseen ja säilyvät tuoreina pitkään. Ominaisuus on ruskehtavan violetti väri ja kuoren kiiltävä pinta..

Puutarhureita, jotka eivät ole kiinnostuneita pelkästään munakoisojen kasvattamisesta siemenistä, vaan myös kokeilusta hedelmien värivalikoiman kanssa, kehotetaan kiinnittämään huomiota eksoottisiin lajikkeisiin. Kun noudatat tekniikkaa kotona, saat 4-5 kuukauden kuluessa valkoisen, keltaisen, vihreän hedelmän ja jopa punaisen “sinisen”. Jotkut tunnetuimmista lajikkeista ovat – Mantle, Emerald, Golden Eggs, Thai, Icicle, Pelican. Harjoittajilla on mahdollisuus monipuolistaa omaa puutarhaansa ja erilaisia ​​kulttuurimuotoja (kylkiluinen, lieriömäinen, munanmuotoinen, pyöreä).

Sinisten taimien kasvatuksen ominaisuudet

Tietenkin munakoisot, kuten kaikki muutkin vihannekset, voidaan kasvattaa siemenistä yksinkertaisesti kylvämällä ne avoimeen maahan. Ilman asianmukaista käsittelyä ja siementen valmistusta sinun ei kuitenkaan tarvitse odottaa vaikuttavia sadonkorjuutuloksia, ja lisäksi hedelmien kypsymisaika pitenee pitkään, koska omistajan on jopa kasvatettava kasvi taimilla. odota paljon aikaa odottamaan versoja ja sitten hedelmiä. Siksi kysymyksessä munakoisojen taimien kasvattamisesta on paljon vivahteita..

Ennen kylvämistä puutarhurin on kiinnitettävä asianmukaista huomiota maaperän valmisteluun. Joten siementen istuttamiseksi taimia varten voit ostaa erikseen valmiita substraatteja erikoisliikkeistä. Jos haluat tehdä työn täysin itsenäisesti, hedelmällisen massan saamiseksi tarvitset seuraavat komponentit – turve ja mätäntynyt sahanpuru. Ne sekoitetaan erillisessä astiassa suhteessa kolme yhteen. Voit korvata tämän massan muilla ainesosilla, esimerkiksi käyttämällä nurmikkoa, humusta ja mulleinia kompleksissa. Alhaisen turpeen, jokihiekan ja kompostin sekoitusta pidetään yhtä kannattavana. Kumpi vaihtoehdoista kesäasukas valitsee, se vaatii lisäksi maaperän desinfiointia, koska erilaiset sairaudet voivat helposti vaikuttaa sinisiin.

Joten tuloksena oleva seos on lämmitettävä perusteellisesti vesihauteessa tai yksinkertaisesti keitetyssä vedessä maaperän kastamiseksi, mikä tappaa siinä olevat haitalliset mikrobit. On suositeltavaa tehdä valmistelu etukäteen, ennen kuin valmistat siemenet vähintään viikkoa etukäteen. Loppujen lopuksi desinfiointi ei ole ainoa toimenpide; tarvitaan myös lisähoitoa piristeillä, joten puoli lasillista kaliumsulfaattia lisätään kymmeneen kilogrammaan maaperää. Liuoksen levittämisestä kylvöön on oltava vähintään kaksi viikkoa.

Mitä tulee siementen valmistamiseen, tämä prosessi suoritetaan useissa vaiheissa tietyssä järjestyksessä:

  • altistuminen mangaaniliuokselle tunnin ajan;
  • jyvien perusteellinen pesu;
  • pesty materiaali asetetaan kankaalle ja kääritään siihen seitsemän päivän ajan sitä säilytetään jääkaapissa yöllä;
  • viikkoa myöhemmin siemenet liotetaan 12 tuntia stimulantissa, joka on sekoitettava lämpimään veteen;
  • ennen kylvöä siementen on annettava kuivua.

On suositeltavaa laittaa valmiit jyvät kasetteihin, joissa on suuret solut, niissä on kätevämpää hoitaa taimia, ja istutettaessa puutarhaan juurijärjestelmän vauriot suljetaan pois. Ennen nostamista lokerot on peitettävä kalvolla. Niiden ilmestymisen jälkeen peitetoimenpide on suljettava pois ja lämpötilajärjestelmä on korjattava. Optimaaliset indikaattorit päivällä ovat 14-16 astetta, yöllä 10-12, mikä edistää juurakoiden korkealaatuista kehitystä. Seitsemän päivää myöhemmin taimet on siirrettävä päivätilaan, jossa merkit nousevat 25-27 asteeseen. Pimeässä sinun on säilytettävä vakaa 12-14 astetta. Tällaiset tipat ovat välttämättömiä taimien kovettamiseksi, sen luonnollisen immuniteetin kehittämiseksi, joka valmistaa sen etukäteen selviytymisolosuhteille avoimessa kentässä..

Mikä alue ulkona valita munakoison istutukseen ja miten se valmistetaan

Puutarhan valitun alueen sinisten taimien istuttamiseksi on välttämättä oltava aurinkoinen, ilman varjoa ja luonnoksia. Sen valmistelu tulisi tehdä useilla vierailuilla syksystä alkaen. On ehdottoman välttämätöntä, että rikkakasveja ei esiintyisi alueella, ja lisäksi on parempi, jos maaperän rakenne on kevyt, hiekkainen tai savinen, tämä vihannes vaatii. Siksi, jos omistaja toteaa, että raskas maaperä hallitsee, hänen on lisättävä siihen komponentteja, kuten jokihiekkaa, sahanpurua tai murskattua olkea. Syksyllä puutarhan sänky on kaivettava ylös ja lisättävä humusta maan hedelmällisyyden lisäämiseksi. On ehdottomasti kiellettyä tuoda humusta keväällä, tänä aikana maaperä on käsiteltävä tuholaisilta, koska jos humus lisätään huhtikuussa, kaikki kasvien voimat käytetään juurakkeen ja varren muodostumiseen ja siten se tulee sadon muodostumiseen vähäisin ponnistuksin.

Ennen kuin istut ituja maahan, sinun on täytettävä ne hyvin vedellä ja annettava niiden seistä. Munakoisot, kuten muutkin puutarhakasvit, suositellaan istutettavaksi puutarhaan myöhään illalla tai aikaisin aamulla. Taimien istutusmenetelmä on hyvin samanlainen kuin pippurin kasvattaminen. Työmaalle tehdään joko yksittäisiä reikiä tai tyypillisiä uria, jotka on täytettävä massiivisesti vedellä. Jos viljelykasvit istutetaan toukokuussa, kesäasukkaiden on lisäksi huolehdittava sellaisten kasvien suojaamisesta, jotka sietävät hyvin huonosti puutarhan yön kylmyyttä. Tätä tarkoitusta varten käytetään useimmiten kalvomateriaalia. Voit myös peittää taimet erillisillä tuuletetuilla muovisäiliöillä, joissa on esiporatut reiät.

Kuinka hoitaa munakoisot oikein puutarhassa

Kun etsit vastauksia kysymykseen siitä, kuinka kasvattaa munakoisojen taimia kotona, puutarhureiden ei pidä unohtaa kasvien hoitamisen monimutkaisuuksia avoimella maalla. Sinun on huolehdittava paitsi siitä, miten taimet suojataan yöllisiltä lämpötilan pudotuksilta, myös tuholaisilta. On myös yhtä tärkeää järjestää puutarhan laadukas kastelu. Taimien istutuksen jälkeen omistajan on varmistettava, että kahden ensimmäisen viikon aikana viljelykasvien kasvu on käytännössä näkymätöntä, mikä liittyy ympäristöön sopeutumiseen.

Tänä aikana älä käytä väärin kastelua, on suositeltavaa järjestää tavallinen ruiskutus urealla. Taimien juurtumisen jälkeen on aina tarpeen pitää alue kosteana, estää kuoren muodostuminen maaperään ja siksi löysää sitä säännöllisesti, erityisesti sateen jälkeen. yhtä tärkeää on tuhota vasta muodostuneet rikkaruohot ajoissa. Sinisten ruokintaa ei myöskään suositella väärin, liiallinen ravintoarvo voi vahingoittaa hedelmää. Koko kypsymiskauden ajan tämä menettely tulee suorittaa enintään kolme kertaa..

Mitä sairauksia siniset kärsivät? Ennaltaehkäisevät toimenpiteet

Taimien istuttamisen jälkeen, suoran kukinnan alkaminen sekä hedelmien kypsymisaika, munakoisot voivat uhata hyönteisten hyökkäyksiä ja erilaisia ​​sairauksia. Tyypillistä tälle kulttuurille ovat hämähäkkipunkkeilla, mustilla jaloilla, kirvoilla ja valkoisilla perhoilla esiintyvät vauriot, jotka on käsiteltävä välittömästi tulevan sadon säästämiseksi; on myös useita ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Esimerkiksi hämähäkin punkin ulkonäön estämiseksi on tarpeen suorittaa kasvien lisäruiskutus kuumalla, lämmin säällä. Jos puutarhassa vallitsee oikea kosteustaso, se torjuu haitalliset kirvat. Whitefly pelotellaan pahvilla olevilla ansoilla, jotka on levitetty hunajalla tai vaseliinilla..

Voimme siis sanoa, että kysymyksessä munakoisojen kasvattamisesta avomaalla on useita teknologisia vivahteita, jotka liittyvät suoraan maaperän valmisteluun, siementen ja taimien hoitoon. Yleisesti hyväksyttyjen sääntöjen mukaisesti jokainen kesäasukas voi valita hedelmällisen lajikkeen ilmasto -olosuhteidensa ja alueella vallitsevan maaperän mukaan. Kun olet tutkinut kaikki kulttuurin kasvatusprosessin hienovaraisuudet ilman erityisiä kustannuksia, voit saada munakoisojen epätavallisia hedelmiä, eksoottisimpia lajeja, epätavallisen muodon ja hämmästyttävän värin. Katso lisätietoja videolta:

Published
Categorized as Tontti